BASTURMA
- Podrobnosti
- Zobrazení: 1499
Basturma nebo-li pastırma nebo také pastourma
je další tradiční sušené maso ve visu.
Postup přípravy této pochoutky je poněkud náročnější než tradiční příprava BILTONGU, ale taky je to moc dobré..
Troch inspirace...
Maso zbavíme tuku, rozkrojíme na větší kousky po vlákně ( váleček cca na 2 kusy )
připravíme si vhodnou nádobu - přidáme silikonovou podložku a tu nasolíme.
Pak nasolíme i maso --- pořádně --- tak, aby bylo obalené solí ze všech stran
Pak vrchem přetáhneme strečovou folii a zatížíme --- pořádně --- můžeme použít například cihly
Výsledný produkt dáme do lednice na cca 48 hodin. Pak vše vyjmeme a zbavíme maso přebytečné soli - osušíme. Vše z nádoby vyhodíme
Tento postup opakujeme 3x vždy po celých 48 hodin ( 2 dny ). Po posledním opakování maso zbavíme přebytečné soli a dáme do studené vody na cca 3 hodiny.
Děláme to proto, aby nebylo maso až příliš slané
Pak maso osušíme a šup s ním do BOXu na cca 24 hodin - zapneme na režim BASTURMA.
Po vymutí masa z BOXu si připravíme směs koření dle svého uvážení
- italský způsob - je suché koření
- asijský způsob - kombinace s česnekem, atd - koření "mazlavé"
Maso do posledního místečka obalíme v koření
A zase - šup s tím do BOXu na cca 3 týdny. Pak už jen ochutnat
BASTURMA je na světě